Kan een glas alcohol kwaad?

De Sint is terug naar Spanje en de feestdagen zijn in aantocht. Op al die kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties hoort meestal een hapje en een (alcoholisch) drankje. Dat alcoholisch drankje had ik graag nog eens onder de aandacht gebracht.

Legale Drugs

Alcohol beïnvloedt lichaam en geest. Het heeft een verdovend effect op de hersenen en verandert je gedrag, gevoelens en reactievermogen. Door alcohol ontstaat een vals gevoel van zelfvertrouwen, wat kan omslaan in roekeloosheid.

Deze omschrijving klinkt misschien wat hard, maar in essentie is alcohol een legale drug. En met drugs moet je opletten. Drink daarom altijd met mate.

Wat is de grens?

Onderstaand advies is bedoeld voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar. Jongeren onder de 18 jaar drinken best geen alcohol.

  • Alcohol is een schadelijke stof. Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan tien standaard glazen per week.
  • Deze tien glazen spreid je best over de week en een week telt minstens twee alcoholvrije dagen.

Wanneer drink je beter geen alcohol?

  • Als je jonger bent dan 18 jaar.
  • In het verkeer (ook als je te voet of met de fiets bent, heb je een goede coördinatie en reactievermogen nodig).
  • Voor, tijdens en onmiddellijk na lichamelijke inspanningen en sport.
  • Voor en tijdens het werk.
  • Wanneer je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van anderen.
  • Tijdens activiteiten waarbij alertheid en vaardigheden nodig zijn (bedienen van machines, elektrische apparaten, ladders, koken…)
  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Drank en drugs (uit de apotheek)

“Eentje kan toch geen kwaad?” Het is een vraag die me wel vaker wordt gesteld in de apotheek. Vooral rond de feestdagen en tijdens het barbecue-seizoen.  Maar helaas kan, meer wel dan niet, zelfs één drankje al zorgen voor een sterkere (bij)werking van uw medicijnen.

De combinatie van alcohol met sommige antibiotica kan leiden tot misselijkheid en braken. Alcohol verdunt ook het bloed waardoor de werking van bloedverdunners kan versterkt worden, met soms orgaanschade tot gevolg. Alcohol kan ook het effect van slaappillen versterken, waardoor de sufheid de dag nadien erger kan zijn…

Als je medicatie neemt, is het nuttigen van alcohol meestal niet aangeraden. Vraag ook voor uw chronische medicatie best eens na wat het advies is, om problemen in de toekomst te vermijden.

“Één glaasje rode wijn per dag is gezond, toch?”

Het is een uitspraak die wel meer gezegd wordt. Één glaasje rode wijn per dag zou het risico op een hartinfarct en diabetes type 2 verlagen. Maar wat er niet bij gezegd wordt, is dat dat dagelijks glaasje rode wijn al een verhoogd risico geeft op mond-, keel-, slokdarm- en borstkanker.

Gebruik dus steeds een goede portie gezond verstand!

Wat dan wel drinken op recepties?

Gelukkig is de cultuur in België rond drinken van alcohol al wat veranderd. Maar het gebeurt toch nog vaak dat op kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties er geen, ander dan water of fruitsap, lekker alternatief is voor de “bubbels”. Vandaar bij deze een receptje getest en goedgekeurd door uw apotheker! PS. De vele tonics (zonder gin) in verschillende smaken zijn ook een aanrader.


Mocktail met gember, citroengras en tonic

bron: VTM koken

Ingrediënten

voor de siroop

2 stengels citroengras
4 cm gember
100 g suiker
300 g water

voor de cocktail

2 limoenen
1 cm gember
1 stengel citroengras
1 tonic
ijsblokjes
4 el gember-citroengrassiroop

Bereiding

Maak de siroop: snij de citroengras overlangs in twee. Snij de gember in schijfjes. Doe samen met water en suiker in een pannetje. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken. Zeef door en bewaar.

Snij de gember voor de cocktail in schijfjes. Verdeel samen met het sap van de limoenen over twee glazen.

Voeg de siroop (hoeveelheid eigenlijk naar wens), munt, ijsblokjes toe. Vul op met tonic.

Werk af met een stengel citroengras. Schol.


Hulp nodig?

Vragen na het lezen van dit artikel? Kom gerust langs in de apotheek of raadpleeg onderstaande hulplijnen.

Bij de DrugLijn kan iedereen terecht met alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Neem contact op via 078 15 10 20 of www.druglijn.be. Voor online begeleiding kan men ook terecht op www.alcoholhulp.be.

bronnen: Apothekerskrant december 2018; Farmazine 90 – 12/18; https://www.alcoholhulp.be/