Mondzorg

De verzorging van het gebit en de mond is van essentieel belang bij zowel gezonde als zieke mensen. Een gezonde, verzorgde mond zorgt niet enkel voor een mooie glimlach, maar het is ook van groot belang voor uw algemene gezondheid. De mond is immers de toegangspoort tot het lichaam…

In dit artikel behandelen we voornamelijk de algemene tips. Later volgen nog artikels over mondzorg bij zuigelingen, kinderen en ouderen.

Kijk ook onderaan voor de interessante promo’s die lopen tot en met september om jullie kennis te laten maken met enkele topproducten!

Mondaandoeningen

Tandplaque

Plaque is een witgelige, vaak onzichtbare laag op het gebit, het tandvlees en de slijmvliezen. Plaque wordt voortdurend gevormd. Het bestaat voor 70% uit bacteriën en hun biofilm (een kleverige stof). Deze bacteriën scheiden stoffen (zuren) af die cariës (gaatjes) of gingivitis (tandvleesontsteking) kunnen veroorzaken.

Tandsteen

Na verloop van tijd verandert plaque in tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waarop bacteriën gemakkelijk kunnen vestigen. Je kan het niet zelf verwijderen. Enkel de tandarts kan de tandsteen weghalen.

Gingivitis

Wanneer de plaque onvoldoende verwijderd wordt, kan het tandvlees ontsteken. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk bij het tandenpoetsen.

Wist je dat een zwangere vrouw door de hormonale veranderingen grotere kans heeft op gingivitis? Extra waakzaamheid en eventueel een extra bezoekje aan de tandarts is daarom aan te raden, zeker in het geval van ochtendmisselijkheid met frequent braken…

Cariës

Cariës of tandbederf is wereldwijd de meest voorkomende chronische ziekte.

Het ontstaan van cariës hangt af van enkele factoren: het gebit zelf, plaque, suikers en tijd. De bacteriën in de plaque produceren zuren die het tandglazuur aantasten (zoals eerder vermeld). Bacteriën hebben suikers nodig om hun zuren te vormen.

Wat je eet, hoe vaak je eet en hoe je je tanden poetst, beïnvloeden de zuuraanvallen. Een goede mondhygiëne kan grotere problemen voorkomen.

Erosie

Erosie is het gelijkmatig afslijten van het tandglazuur onder invloed van vrij zuur uit de voeding (bv. frisdrank (ook light!), citroen, …). Het glazuur wordt dan zacht en poreus waardoor eten van hard voedsel of zelfs tandenpoetsen kan leiden tot het afslijten van het tandglazuur.

Mondverzorging

Het spreekt vanzelf dat een goede mondverzorging veel problemen kan vermijden of beperken. Een optimale mondverzorging bestaat uit tandenpoetsen met een fluoride houdende tandpasta, mondspoeling, interdentale reiniging, verzorging van de lippen en regelmatig tandartsbezoek.

Tandenpoetsen

Het is belangrijk om een goede (elektrische) tandenborstel te gebruiken met zachte nylonharen met afgeronde toppen die het tandvlees niet beschadigen. De keuze van een zachte, medium of harde tandenborstel hangt voornamelijk af van uw tandvlees. Wanneer de haren van een tandenborstel uit elkaar gaan staan, is deze toe aan vervanging.

Gebruik ook steeds een goede tandpasta die fluoride bevat. De fluoride voorkomt cariës. Sommige tandpasta’s bevatten zepen die het mondslijmvlies aantasten, wat de kans op aften vergroot. Het is dus zeker ook van belang om een kwaliteitsvolle tandpasta aan te schaffen!

Spoel na het tandenpoetsen niet na met water! Hierdoor was je al de goede bestanddelen van de tandpasta gewoon weg. Spoel liever na met een (bijhorend) mondspoelmiddel of helemaal niet!

Mondspoeling

Er bestaan 2 soorten mondspoelingen: de therapeutische mondspoeling (ontsmetting) en de cosmetische mondspoeling (reiniging).

De therapeutische mondspoelingen worden, zoals het woord doet vermoeden, enkel gebruikt in geval van een actieve ontsteking. Ze bevatten ontsmettende actieve bestanddelen zoals bv chloorhexidine. Gebruik deze niet langer dan aangeraden door uw (tand)arts/apotheker. Er is namelijk een risico op bruinverkleuring van de tanden bij langdurig en onjuist gebruik.

De cosmetische mondspoelingen worden gebruikt ter aanvulling van de tandpasta of om een frisse adem te bekomen.

Interdentale reiniging

Met de tandenborstel geraken we helaas niet overal aan/tussen. Reinig daarom ook één keer per dag de ruimte tussen de tanden en kiezen (interdentale ruimte). Hiervoor kan u gebruik maken van tandzijde (flossdraad – voor de kleine tussenruimtes) of ragers (borsteltjes bv interprox – voor de grotere tussenruimtes).

De ideale mondverzorgingsroutine

+- 30 minuten na ontbijt

  1. Poets de tanden met een (aangepaste) tandpasta gedurende 2 minuten. Gebruik de correcte tandenborstel voor u en zet deze onder een hoek van 45°
  2. Spoel de mond met een (bijhorend) mondspoelmiddel

Voor het slapengaan

  1. Poets de tanden zoals beschreven hierboven
  2. Gebruik tandzijde om de smalle zones tussen de tanden te reinigen
  3. Gebruik een rager van de correcte grootte om de grotere interdentale zones te reinigen.
  4. Spoel de mond met een mondspoelmiddel

Wilt u graag meer weten over verzorging bij ouderen, zieken en kinderen? Later meer! Hou zeker de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes rechtstreeks in uw inbox.

Bekijk de mondverzorging promo’s:

Bronnen: Volmondige Zorg; Kersti H.M.E. de Lugt-Lustig (Lemma)

Met dank aan Tandarts Philippe Vanhoeck.